[KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH

[KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH - Hallo sahabat Malay Post, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul [KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Berita Berita, Artikel Berita dini hari, Artikel Berita hangat, Artikel Berita harga, Artikel Berita hari ini, Artikel Berita islam, Artikel Berita jalanan, Artikel Berita kemarin, Artikel Berita malam ini, Artikel Berita politik, Artikel Berita terbaru, Artikel Berita war, Artikel ini Berita, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : [KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH
link : [KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH

Baca juga


[KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH


Inovasi empat pensyarah


Empat pensyarah Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (Polisas) mencipta sebuah mesin mengupas dan memotong ubi kentang bagi mengatasi masalah dihadapi sebuah syarikat membuat rempeyek.

Penyelidikan di bawah program Jaringan Penyelidikan Swasta-Awam (PPRN) itu merupakan satu model kerjasama strategik antara institusi pengajian tinggi dan industri untuk menggalakkan inovasi.

Ketua Penyelidik, Noraida Mohamad Ali berkata, dia bersama tiga rakan penyelidik yang lain mengambil masa kira-kira enam bulan untuk menghasilkan mesin berkenaan dengan kos RM33,500.

Menurutnya, tempoh tersebut merangkumi kajian dan menghasilkan model mesin bagi mengatasi masalah dihadapi syarikat D’Unggul Kekal Enterprise yang beroperasi di Tampoi, Johor.

“Masalah dihadapi syarikat terbabit adalah sukar mengupas dan memotong kiub kentang dalam kuantiti yang banyak kerana menggunakan kaedah manual.

“Kualiti kiub kentang dihasilkan juga tidak konsisten daripada segi saiz dan berlaku pemerangan pada produk,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penyerahan Projek Jaringan PPRN yang dirasmikan oleh Exco Koperasi,Keusahawanan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Seri Shahiruddin Ab Moin dan dihadiri Pengarah Polisas, Norlida Abd Razak di Polisas, di sini.

Noraida berkata, bagi menyelesaikan masalah dihadapi industri, mesin pemotongan sayur dan buah sedia ada direka bentuk serta dicipta semula untuk menghasilkan mesin pelbagai fungsi dengan kadar pemprosesan tinggi.

Katanya, inovasi dilakukan membolehkan ubi kentang diproses secara berterusan bermula dari pengupasan kulit dan pembersihan bahan mentah, diikuti pemotongan mengikut bentuk dikehendaki pengusaha.

“Ia secara tidak langsung dapat meningkatkan kapasiti pengeluaran syarikat 93 peratus selain mengurangkan 80 peratus tenaga buruh dengan pengeluaran 200 kilogram (kg) sejam,” katanya.

Tiga penyelidik lain ialah ialah Siti Shafini Muhamad, Fathmah Salim dan Azhari Abd Majid.




Demikianlah Artikel [KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH

Sekianlah artikel [KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel [KUANTAN] INOVASI EMPAT PENSYARAH dengan alamat link https://malaypostt.blogspot.com/2017/03/kuantan-inovasi-empat-pensyarah.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :